Een klein stukje historie over ons monumentale pand (daterend uit 1726) is terug te vinden in het Open Monumentendag 2017 Magazine van Sittard Geleen.
Kleibergshof, Millenerweg 3 Sittard.
Op een steenworp afstand van kasteel Millen ligt de monumentale hoeve Kleibergshof. Vroeger lag de hoeve in een landelijke omgeving, maar thans is ze ingesloten door een bedrijvenpark.
De boerderij bestaat uit drie bouwvolumes, die rond een binnenplaats gegroepeerd zijn: het woonhuis, een langdeelschuur en een L-vormige stalvleugel. Deze afzonderlijke onderdelen worden met elkaar verbonden door muren, vroeger alle voorzien van een poort. Twee muurvlakken hebben een zadeldakje en een toegangspoort met korfboog. De begane grondvloer van het woonhuis bevindt zich circa een meter boven het maaiveld. Het woonhuis bestaat aan de straatkant uit anderhalve bouwlaag. De symetrische voorgevel heeft aan elke kant van de deur, die bereikbaar is via hardstenen treden, twee vensteropeningen; deze zijn voorzien van een gemetselde rollaag (uit deze rollagen valt af te leiden dat ze niet oorspronkelijk en in latere tijd veranderd zijn), houten luiken en een hardstenen onderdorpel. De vensters hadden vroeger een smeedijzeren traliewerk. Ter hoogte van de balklaag van de verdiepingsvloer zijn smeedijzeren muurankers aangebracht. Op de verdieping zijn aan de voorzijde nog drie voormalige hooiluiken aanwezig.
De kopgevels van de langdeelschuur hebben een grote inrijpoort. Het exterieur wordt gekenmerkt door een nagenoeg gesloten uiterlijk, maar aan de binnenzijde bevinden zich wel openingen.
De gevels van de L-vormige stalvleugel waren aan de buitenkant oorspronkelijk gesloten maar later zijn er openingen aangebracht.
Links van het woonhuis ligt nog het voormalige bakhuis van de boerderij, dat thans verbouwd is tot een woonhuis.
Alle gevels zijn opgetrokken in bruinrode baksteen (veldbrand), gemetseld in kruisverband en platvol gevoegd; de zadeldaken zijn gedekt met rode Hollandse pannen. Het complex is gebouwd in de zogenaamde traditionele bouwstijl.
Of de Kleibergshof heeft behoord tot Kasteel Millen is tot nu toe niet uit archiefonderzoek gebleken; wel is bekend dat rond 1823 de hoeve Op Roer genoemd werd. Zij was in bezit van de familie Coenengracht uit Maastricht. De laatste familie die de boerderij met agrarische functie heeft beheerd en bewoond, was familie Penders. Gelukkig heeft de hoeve na het beëindigen van het boerenbedrijf een herbestemming gekregen. Ze is recentelijk gerenoveerd waarbij tevens een aanbouw aan de achterkant gerealiseerd is ten behoeve van haar nieuwe functie: Speed Service, Dé Porsche 911 Specialist!